Περλ και Άντλερ

Ο Fritz Perl ανέπτυξε τη Θεραπεία Gestalt, με την οποία ο ασθενής κοιτάζει τη στιγμή. Τι αισθάνεται εκείνη τη στιγμή και πώς συμπεριφέρεται. Η θεωρία του για τα όνειρα βασίζεται σε αυτή τη θεραπεία. Τα όνειρα είναι σαν προβολές κάποιων πλευρών του εαυτού μας. Πολλές φορές αυτές οι πλευρές έχουν αγνοηθεί, καταπιεσθεί ή απορριφθεί. Ένας σκοπός της μεθόδου Gestalt για την ανάλυση ονείρων είναι η επανασύνδεση μας με αυτές τις πλευρές.

Το όνειρο πρέπει να το δεχθούμε όπως είναι κι όχι να το κόψουμε σε κομμάτια και να αναλύσουμε το κάθε κομμάτι. Για να αναλύσουμε τα όνειρα μας πρέπει να χρησιμοποιήσουμε πολύ διάλογο,  πράξεις και υποκριτική. Ο ονειρευτής ενθαρρύνεται όχι μόνο να αρχίσει έναν διάλογο με τις διάφορες πλευρές του ονείρου, αλλά και να πάρει το μέρος αυτών των πλευρών, αναπαριστώντας το όνειρο στο μυαλό του από τη δική τους οπτική γωνιά. Αυτό ισχύει για τα έμψυχα και τα άψυχα αντικείμενα.

Για παράδειγμα, αν στο όνειρό μας κάποιος μας καταδιώκει μέσα σε ένα χωράφι μπορούμε να ξεκινήσουμε έναν διάλογο όπου θα γυρίσουμε το πρόσωπό μας στον κυνηγό μας και θα αρχίσουμε να του/της κάνουμε ερωτήσεις. Μετά μπορούμε να πάρουμε τη θέση του κυνηγού και να αρχίσουμε να περιγράφουμε την καταδίωξη από αυτήν την οπτική γωνία. Αυτή η διαδικασία έπειτα μπορεί να επαναληφθεί από την οπτική γωνία ενός δέντρου που βλέπει όλο το χωράφι – μια καινούρια σκοπιά που μπορεί να μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε κάποια αναπάντεχα πράγματα. Επίσης όταν εξιστορούμε ένα όνειρο που είχαμε το βράδυ είναι απαραίτητο να χρησιμοποιούμε τον ενεστώτα σαν να ζούμε το όνειρο εκείνη τη στιγμή που το περιγράφουμε για να ξυπνήσουμε κάποια συναισθήματα που μπορεί να είχαμε τότε.

Τέλος ο Perl δεν πιστεύει τόσο πολύ στα «παγκόσμια» σύμβολα, αλλά στο ότι τα σύμβολα του καθενός είναι μοναδικά και μόνο ο ίδιος ο ονειρευτής μπορεί να δώσει την αληθινή εξήγησή τους. Έτσι δεν έχει θέση ο ειδικός στο να εξηγεί το όνειρο κάποιου άλλου.

Ο Alfred Adler θεωρούσε τα όνειρα ως σημαντικά βοηθήματα για τη ζωή μας. Μπορούνε να λύσουν προβλήματα που έχουμε στην πραγματικότητα και να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας δίνοντας μας θέληση για δύναμη. Ο Adler πίστευε ότι ο αριθμός των ονείρων μας συσχετίζεται άμεσα με τα πόσα προβλήματα έχουμε. Δηλαδή όσο περισσότερο προβληματική ζωή τόσα περισσότερα όνειρα. Είναι πολύ σημαντικό να τα θυμόμαστε καλά τα όνειρά μας και να τα υιοθετήσουμε στην πραγματική μας ζωή. Πίστευε ότι ο έλεγχος, η δύναμη, και το κίνητρο είναι οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από τη συμπεριφορά μας κι όχι τα σεξουαλικά μας ένστικτα. Ο κόσμος στον οποίο ζούμε βασίζεται περισσότερο σε συνειδητές επιλογές παρά σε ασυνείδητες επιρροές.

Δεν πίστευε ότι το ασυνείδητο λειτουργεί εναντίον του συνειδητού, αλλά το ότι δουλεύουν μαζί. Απλώς με τα όνειρά μας μπορούμε να επικεντρωθούμε στις ανασφάλειές μας και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις αδυναμίες μας που διαφορετικά δεν θα το επιχειρούσαμε. Έτσι ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα στα όνειρα μπορούμε να μας δώσει μια ιδέα στο πως μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε και στην πραγματικότητα. Άρα μπορεί κάποιος να πει ότι το όνειρο είναι μια πρόβα, δηλαδή μια εξομοίωση της ζωής ή απλώς ένας τρόπος να πραγματοποιήσουμε τις μη ρεαλιστικές επιθυμίες.

Για παράδειγμα σε ένα όνειρο μπορούμε να αντιμετωπίσουμε το αφεντικό μας και να εκφράσουμε σε αυτόν το θυμό μας με περισσότερη ασφάλεια. Ή σε ένα όνειρο με  μας να κάνουμε ελεύθερη πτώση μπορεί να εκφράζουμε τους φόβους μας για ένα ταξίδι με αεροπλάνο που θα κάνουμε σύντομα ή για μια σχεδιασμένη ορειβασία. Ή μπορεί να είναι κάτι πιο δυσδιάκριτο όπως ο ξεπεσμός της κοινωνικής μας θέσης, αλλά αν έρθει και μας πιάσει ένας άγγελος μπορεί να έχει μια πνευματική ή θρησκευτική σημασία ή το ότι εμπιστευόμαστε και στηριζόμαστε σε έναν δικό μας άνθρωπο.

Τα όνειρα λοιπόν δείχνουν τους φόβους μας και τις στρατηγικές που προτιμάμε όταν αντιμετωπίζουμε κάποια προβλήματα. Μας λένε για την προσωπικότητας μας και τον τρόπο ζωής μας.

5 Σχόλια »

 1. MariaK said,

  Καλημέρα,
  Πρίν από περίπου έναν χρόνο έιδα ενα όνειρο που με έβαλε σε πολλές σκέψεις και θα ήθελα την συμβουλή σας. Ήταν πρωί και ήμουν μισοκοιμισμένη όταν ενα όνειρο μου άρχισε βλέποντας τον εαυτό μου να κοιμάται ακριβώς όπως συνέβαινε στην πραγματικότητα. Ξαφνικά άνοιξε με ορμή μια πόρτα και πετάχτηκα πάνω. Μπήκε μέσα η μητέρα μου η οποία ενω το όνειρο ήταν έγχρωμο η ίδια ήταν ασπρόμαυρη.Φορούσε μια λευκή φανέλα σκισμένη και λερωμένη και μου είπε πως ήταν στο μαγαζί και μπήκαν δυο ληστές που την χτύπησαν και την λήστεψαν. Όλη την ημέρα είχα την ένοια της και την πήρα τηλέφωνο και της το εξιστόρησα.Με καθησύχασε ότι ήταν μια χαρά και να μην ανησυχώ για τίποτα Το είπα επίσης στον σύντροφο μου. Το βράδυ περίμενα την μητέρα μου στο σπίτι να έρθει απο την δουλειά της. Όταν μπήκε μέσα το πρώτο πράγμα που μου είπε ήταν «βγήκε το όνειρο σου». Ακριβώς πριν μπεί στην είσοδο δυο άντρες κάτω απο το σπίτι μας της πήραν την τσάντα και την χτύπησαν.Καταλαβαίνεται οτι το σοκ ήταν μεγάλο. Το ερώτημα μου είναι διπλό. Αν δεχτούμε οτι δεν υπάρχουν προφητικά όνειρα ίσως μόνο μεγάλες συμπτώσεις, είναι δυνατόν να προκάλεσα την αρνητική ενέργεια μιας σύμπτωσης επειδή το σκεφτόμουν συνέχεια¨? Και το δεύτερο είναι οτι αν δεχτούμε την ύπαρξη αυτών των ονείρων τότε βλέποντας ενα γεγονός 15 ώρες πριν την τέλεση του σημαίνει ότι τελικά είναι όλα προδιαγεγραμμένα?
  Συγνώμη για το μακροσκελές mail μου.
  Σας ευχαριστώ.

  • Πάρα πολύ ενδιαφέρον το όνειρο και το γεγονός μετά. Αυτό που αναρωτιέσαι, δηλαδή αν είναι όλα προδιαγεγραμμένα, καταλαβαίνεις ότι δεν είναι ενα ερώτημα που μπορεί να απαντηθεί. Φιλόσοφοι και φυσικοί προσπαθούν ακόμα να το απαντήσουν. Αυτό με το οποίο θα μπορούσες να προβληματιστείς ακόμα περισσότερο είναι άραγε θα γινόταν το ίδιο πράγμα αν δεν έπαιρνες τηλεφωνο την μητέρα σου πιο πριν;

 2. CosmicWatcher said,

  Ίσως να πρόκειται για όραμα. Δεν έχω άποψη για το προφητικά όνειρα, όμως πιστεύω στη διαίσθηση, επομένως αν θες και τη δική μου γνώμη MariaK, νομίζω ότι κάπως το είχες διαισθανθεί πριν δεις το όνειρο και όταν «κοιμήθηκες» απλά έδωσες την ευκαιρία στο μυαλό σου να δώσει σάρκα και οστά σ’αυτό που μέσα σου ήδη ήξερες (χωρίς να το έχεις καταλάβει.)
  Βλέπω πολύ περίεργα και διεστραμμένα ώρες ώρες, όνειρα. Αυτό που με βάζει σε σκέψεις ωστόσο είναι ότι συχνά βλέπω τον εαυτό μου σε άλλα σώματα, όχι μόνο ως παιδί, αλλά ακόμα και στο σώμα ανθρώπων που δε γνωρίζω, ή και αντικειμένων.
  Βρέθηκα εδώ επειδή ήθελα να μάθω αν σημαίνει κάτι. Ευχαριστώ για το ερέθισμα, θα το σκεφτώ ,αν και νομίζω ότι δεν πρόκειται απόλυτα για αυτό.

 3. Πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις του Άντλερ και του Perl….συμπληρώνουν Yung και Freud..

 4. Καλησπερα σας.ευχαριστω για το site σας.Θα ηθελα να σας γράψω και εγώ ενα θρησκευτικο ονειρο που εχω δει εδω και πολλα χρόνια περίπου και δεν εχω βρει ακομα την εξηγηση.Είδα πως μπυκα σε μια αγνωστη εκλησια..φιλουσα κατι εικονες…και ξαφνικα ειδα μπροστα μου μια μεγαλη εικονα που εδειχνε ολοκληρο τον Αρχαγγελο Μιχαηλ..μπορι να ηταν και καποιος αλος απο τους ταξιαρχες..δεν το γνωρίζω…ειδα πως φορουσε στρατιωτική στολή και κρατουσε στο χέρι του ενα σπαθι.Κρατουσα στα χερια μου δυο σακια ασπρα..χωρις να ξερω τι εχουν μέσα και τα αφησα μπροστά στην εικόνα του αγγέλου σαν να του ειχα κανει καποιο ταμα η σαν να του προσφερα κατι…που ποτε δεν ειχα σχεση στην πραγματικοτητα με αυτα…με ταμα και τετοια θελω να πω.Οταν αφησα τα σακια μπροστα στα ποδια του…τον κοιταξα και αυτος μου χαμογελασε με ενα πλατυ χαμογελο που μου εκανε εντυπωση.Τι να σημαινει το ονειρο μου?Να ειναι προφητικο? Μπορειτε να μου δωσετε μια εξηγηση.


Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: