Ιουλίου 10, 2007

Το όνειρο σαν θέατρο

Posted in Σκέψεις στις 9:38 πμ από Διγέλαδος

Γενικά σε κάθε θεατρική παράσταση βλέπουμε τους ηθοποιούς να παίζουν ένα ρόλο που θα έχει κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους για να μπορούμε να τον ξεχωρίζουμε από τους άλλους. Επειδή μια θεατρική παράσταση κρατάει λίγο αναγκαστικά δεν προλαβαίνει ο κάθε χαρακτήρας να δείξει όλη την προσωπικότητα του και μάλιστα προσπαθεί να κάνει πιο έντονο αυτό το χαρακτηριστικό που έχει για να διαφέρει περισσότερο από τους άλλους. Ο ένας είναι ο αστείος, ο χιουμορίστας, ο άλλος είναι ο συμφεροντολόγος, ο άλλος είναι ρομαντικός και πάει λέγοντας. Έτσι καταλήγουμε να ταυτιζόμαστε όχι ολοκληρωτικά με κάποιο ρόλο, αλλά κάθε κομμάτι του εαυτού μας να ταυτίζεται με ένα συγκεκριμένο ρόλο που τον αντιπροσωπεύει. Επομένως σε μια θεατρική παράσταση  μπορούμε να διακρίνουμε πολλά κομμάτια του εαυτού μας που συγκρούονται, που συμφιλιώνονται και πάει λέγοντας. Κι όπως είπε μια φίλη ίσως ο συγγραφέας μια θεατρικής παράστασης έχει σαν σκοπό με τους ρόλους που γράφει να έχει στο τέλος μια ολοκληρωμένη προσωπικότητα, η οποία θα αποτελείται από αυτούς τους ρόλους-κομμάτια, ώστε να υπάρχει και μια αρμονία – ισορροπία. (κάτι που δεν είχα σκεφτεί)
Αυτό λοιπόν δεν κάνει κι ένα όνειρο; Βλέπουμε πολλά κομμάτια της προσωπικότητας μας να παίζονται από διαφόρους ρόλους. Βλέπουμε ποιο υπερισχύει, ποιο καταπιέζεται κτλ. κι έτσι μπορούμε να βγάλουμε κάποια συμπεράσματα για την τωρινή μας ψυχολογική κατάσταση.
Ίσως και σε μια θεατρική παράσταση μπορούμε να ψυχολογήσουμε τον συγγραφέα με αυτούς τους χαρακτήρες και πώς προσπαθεί να τους προβάλει….

Powered by ScribeFire.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: